SKŁADNIKI;
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 250 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 1/2 szklanki cukru,
- krem orzechowy z kakao.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML.
Składniki na markizy powinny być prosto z lodówki.
Na stolnicę wsypujemy mąkę krupczatkę i cukier. Robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, zimne pokrojone w kosteczkę masło i kwaśną śmietanę. Ja użyłam 18%, ale możemy użyć również 12%. Wpierw siekamy nożem, aby jak najlepiej połączyły się składniki, następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto powinno się kruszyć, ale być gładkie i dobrze zagniecione.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Następnie, stolnicę lekko oprószamy mąką krupczatką, wykładamy ciasto i wałkujemy na około 0,5 cm. Wykrawamy foremką kułeczka na 4,5-5 cm. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Upieczone ciastka przekładamy kremem orzechowym. Smarujemy jedno ciastko kremem i przykrywamy drugim ciastkiem.
Przygotowane makrizy możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Szpileczki i Babeczki https://szpileczkiibabeczki.pl/markizy-kruche-ciastka-na-mace-krupczatce-z-kremem-orzechowym/