![Pieczywo jasne czy ciemne?](/upload/naturalnosci/blog//301221991_447659020712549_2505630215643496443_n.jpg)
Co warto wybrać? Sprawdźmy! ![?](/upload/naturalnosci/images/2022-09-12_1_5e.png)
Pieczywo pełnoziarniste zaspokaja apetyt na dłużej, jest sycące i zawiera sporo błonnika, który jest niezbędny dla zdrowego trawienia. Ciemny chleb ma także niższy indeks glikemiczny i mniej kalorii, usprawnia pracę jelit i spowalnia proces wchłaniania cukrów. Jeśli wybierzesz pieczywo z pestkami dyni, ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym, suszoną śliwką czy nasionami chia - dodatkowo podniesiesz jego wartość prozdrowotną. Dobry ciemny chleb dostarczy Ci m.in. witaminy z grupy B, które są niezbędne dla zdrowia układu nerwowego, magnez, który wspiera zdrowie serca oraz cynk, który pozytywnie wpływa na kondycję skóry.
Wybierając odpowiednie pieczywo dla siebie, uważnie czytaj etykiety - może się okazać, że pozornie "ciemny i zdrowy chleb" jest tak naprawdę "farbowany" karmelem. Jeśli masz kłopot ze znalezieniem smacznego i pełnowartościowego chleba, spróbuj upiec go w domowym zaciszu - nie jest to tak trudne, jak się wydaje i możesz do niego dodać wszystko to, co Ci najbardziej smakuje. Kanapki z ciemnego pieczywa świetnie nadają się na przekąskę w trakcie nauki czy pracy umysłowej, ponieważ energia z tego typu chleba jest uwalniana stopniowo i na długo
![?](/upload/naturalnosci/images/2022-09-12_1_5e.png)
![?](/upload/naturalnosci/images/2022-09-12_2_de.png)
![?](/upload/naturalnosci/images/2022-09-12_2_de.png)
![?](/upload/naturalnosci/images/2022-09-12_4_7d.png)