
Przedstawiamy kilka zalet najpopularniejszego na świecie napoju 


Badania pokazują, że większość ludzi, którzy piją kawę przyjmuje więcej przeciwutleniaczy z tego napoju niż z owoców czy warzyw.

Dzieje się tak, ponieważ zawiera stymulant zwany kofeiną, który jest w rzeczywistości najczęściej spożywaną substancją psychoaktywną na świecie.
Po wypiciu kawy kofeina jest wchłaniana do krwiobiegu. Stamtąd wędruje do mózgu. W mózgu blokuje hamujący neuroprzekaźnik zwany adenozyną to w połączeniu z innymi reakcjami, które zachodzą w organizmie prowadzi do efektu pobudzającego.

Kilka badań pokazuje, że kofeina może zwiększyć spalanie tłuszczu w organizmie i zwiększyć tempo przemiany materii o 3-11%.
Jednak możliwe jest, że skutki te będą się zmniejszać i osłabiać przy długotrwałym spożyciu kawy.

Kofeina zawarta w kawie pobudza układ nerwowy, powodując wysyłanie sygnałów do komórek tłuszczowych w celu rozbicia tkanki tłuszczowej. Kofeina zwiększa również poziom adrenaliny we krwi. Adrenalina to hormon „walcz lub uciekaj”, zaprojektowany, aby nasze ciała były gotowe do intensywnego wysiłku fizycznego. Kofeina sprawia, że komórki tłuszczowe rozkładają tkankę tłuszczową, uwalniając je do krwi w postaci wolnych kwasów tłuszczowych i udostępniając je jako paliwo.
Biorąc pod uwagę te efekty, nie jest zaskakujące, że kofeina może poprawić wydajność fizyczną średnio o 11-12%.

Kawa to więcej niż czarna woda. Ziarna kawy zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym ryboflawinę, kwas pantotenowy, mangan, potas, magnez i niacynę.
Jedna filiżanka kawy zawiera:
- Ryboflawinę (witamina B2): 11% RDA.
- Kwas pantotenowy (witamina B5): 6% RDA.
- Mangan i potas: 3% RDA.
- Magnez i niacyna (B3): 2% RDA