
Kochani, dziś przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawostek na temat kiszonek 

Zapraszamy do lektury 







Wszyscy wiemy, jak smakuje kiszona kapusta czy ogórki, ale nie każdy zdaje sobie sprawę że ich walory smakowe to efekt działania drobnoustrojów. Specyficzne bakterie przeprowadzają fermentację kwasu mlekowego, która zmienia konsystencję produktów, a także nadaje im niepowtarzalny smak i aromat 


Kiszonki są przede wszystkim dobrym sposobem na przechowywanie żywności i utrwalanie produktów sezonowych. Są też oczywiście bardzo smaczne, ale co dają naszemu zdrowiu?









Zalety kiszonek wpłynęły na ich coraz większą popularność. Ludzie kiszą dosłownie wszystko – warzywa, owoce, grzyby a nawet zioła czy kwiaty. Nasze ulubione kiszonki to np. kiszone rzodkiewki, kalafior, cytryny, buraki, pomidory czy cebule. Można także ukisić jabłka, gruszki, kalarepę, morele, truskawki, winogrona, paprykę, marchewki, szparagi, fasolkę szparagową i wiele innych produktów 





Do kiszenia można dodawać rozmaite przyprawy i dodatki – dzięki czemu można nieustannie odkrywać nowe smaki i aromaty. Własnoręcznie przygotowane kiszonki stanowią super dodatek do wielu dań (np. sałatek, kanapek, zup, drugich dań itd.) 

Kochani, mamy dla Was super wiadomość!
Gotowe kiszonki możecie kupić w sklepie www.naturalnosci.pl https://www.naturalnosci.pl/category/?q=sznajder#top
