Składniki: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego 12%, mąka gryczana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik jabłkowy, cukier, substancja zagęszczająca: guma guar; sól.
Odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.
Składniki:
500 g „Brot-Mix Dunkel”,
6g oleju,
10g drożdży suszonych, lub 16 g świeżych,
630 ml wody,
1 łyżeczkę soli
Przygotowanie: mąkę wsypać do miski i wymieszać z suszonymi drożdżami. Jeśli używa się drożdży świeżych, należy je najpierw rozmieszać w letniej wodzie (30°) z dodatkiem ok. pół łyżeczki cukru i wlać do mąki. Dodać sól i ugniatać ok. 2 minuty. Następnie dodać stopniowo olej i ugniatać kolejne 4 – 5 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki a następnie nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 – 45 minut do wyrośnięcia (aż do podwojenia się objętości). Po wyrośnięciu można wierzch ciasta posmarować olejem słonecznikowym, by skórka chleba miała ładniejszy kolor. W międzyczasie włożyć pojemnik żaroodporny z wodą na dno piekarnika i rozgrzać go do 190°C (grzanie górne i dolne). Piec przez 60 minut. Wyciągnąć chleb z piekarnika i energicznym ruchem wyrzucić go z foremki. Rozkrajać dopiero po całkowitym wystygnięciu. Przechowywać w lodówce. Przepis ten funkcjonuje także w automacie do pieczenia. Należy wtedy wybrać program dla chleba razowego, lub program podstawowy trwający ok. 3,5 godziny. Prosimy zwrócić uwagę na maksymalną pojemność automatu.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.