Pieczenie pierników to tradycja, która ma bardzo długą i ciekawą historię. Według niektórych źródeł, pierwsze
pierniki wypiekano już w starożytnej Grecji! W średniowieczu, pierniki rozpowszechnili benedyktyni, którzy używali ich
jako lekarstwo na przeziębienie i co bardzo ciekawe na poprawę nastroju. Pierniki były też symbolem luksusu i bogactwa,
ponieważ wymagały drogich przypraw korzennych, które importowano z dalekich krajów. Pieczenie pierników dziś
wszystkim kojarzy się z świętami Bożego Narodzenia, kiedy to w wielu domach przygotowuje się i dekoruje pierniczki w
różnych kształtach. Niektórzy tworzą też domki lub szopki z piernika, które są prawdziwymi dziełami sztuki .
Pierniki mają niepowtarzalny smak i aromat, który tworzą m.in. cynamon, imbir, goździki, anyż, gałka muszkatołowa i
pieprz. Aby uzyskać najlepszy efekt, ciasto na pierniki powinno leżakować w chłodnym miejscu przez kilka tygodni, a
gotowe pierniki powinny być wilgotne i miękkie. Jeśli chcesz spróbować pieczenia pierników, mamy dla Ciebie prosty
przepis na tradycyjne pierniczki. To doskonały pomysł naspędzenie czasu z najbliższymi, stworzenie świątecznej atmosfery
lub po prostu chwili relaksu. Potrzebujesz następujących składników:
● 500 g mąki żytniej
● 250 g miodu
● 150 g masła
● 100 g cukru
● 2 jajka
● 2 łyżeczki sody oczyszczonej
● 2 łyżeczki przyprawy do piernika
● szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. W rondelku podgrzej miód z masłem i cukrem, aż się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę z sodą, przyprawą do piernika i solą.
3. Dodaj jajka i ostudzony miód z masłem. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 tygodnie.
5. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
6. Wykrawaj pierniki za pomocą foremek w dowolnych kształtach.
7. Układaj pierniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut, aż będą lekko zrumienione.
9. Po upieczeniu ostudź pierniki na kratce.
10. Możesz je ozdobić lukrem, polewą, bakaliami lub innymi dodatkami według własnego pomysłu.
Smacznego! Oprócz frajdy przy przygotowaniu pierników, warto wspomnieć, że przyprawy korzenne, którym
zawdzięczamy ten wyjątkowy smak, mają niesamowity wpływ na nasze zdrowie, dlatego w okresie zimowym warto
korzystać z nich jak najczęściej. Przyjrzyjmy się kilku z nich:
● Cynamon - pochodzi z kory cynamonowców. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, pomaga w
zwalczaniu mdłości. Poprawia krążenie, likwiduje problemy trawienne, bóle mięśniowe i menstruacyjne. Przyspiesza
przemianę materii, reguluje pracę nerek, oczyszcza organizm.
● Gałka muszkatołowa - można ją dodać do niektórych potraw mięsnych, ciast, słodkiego pieczywa i deserów.
Redukuje problemy trawienne, poprawia apetyt, zmniejsza wzdęcia, pomaga przy biegunce, wymiotach i
nudnościach.
● Goździki - są dobrym dodatkiem do marynat, sosów, pierników i grzanego wina. Mają właściwości antybakteryjne,
przeciwzapalne i przeciwbólowe. Obniżają ciśnienie, usprawniają działanie układu krążenia, obniżają poziom
cholesterolu, łagodzą skutki alergii.
● Imbir - można go dodać do potraw mięsnych, rybnych, zup, sałatek, ciast i napojów. Ma właściwości antybakteryjne,
przeciwzapalne i przeciwwymiotne. Pomaga na wrzody żołądka, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom
cholesterolu. Przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu, rozgrzewa organizm, dodaje energii, poprawia
samopoczucie.

● Kardamon - można go dodać do kawy, herbaty, ciast, ciasteczek, ryżu i potraw mięsnych. Ma właściwości
antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwrobacze. Poprawia trawienie, łagodzi bóle żołądka, wzdęcia i
niestrawność. Pobudza apetyt, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia nastrój, koncentrację i pamięć.
Przyprawy korzenne jak widać mają szereg zalet zdrowotnych i świetnie sprawdzą się u osób chcących zgubić kilka
kilogramów. Pamiętajcie, że najlepiej kupować w całości i mielić tuż przed użyciem, aby zachować ich świeżość i aromat.