• Kawa ziarnista India Monsooned Malabar AA 250g Montanha Verde

32.00
szt. Dodaj do ulubionych
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9
ODBIÓR OSOBISTY ZAWSZE GRATSI! 0
ORLEN PACZKA - wpłata na konto 9
Paczkomaty InPost 12zł 12
KURIER - wpłata na konto 15
Kurier pobranie 17
Dostępność Mało
Waga 0.25 kg

Zamówienie telefoniczne: 794262626

Zakupy powyżej 65zł?

Kawa wyjątkowa ze względu na metodę obróbki.

Jedna z nielicznych kaw, która po zebraniu poddawana jest procesowi monsunowania. Najpierw jest ręcznie zbierana, a następnie poddawana działaniu powietrza o bardzo dużej wilgotności w porze monsunowej, co nadaje kawie indywidualny smak. Wzięło się to z tego, że w dawnych czasach gdy transport zajmował znacznie więcej czasu niż obecnie kawa była w sposób naturalny poddawana działaniu powietrza o bardzo dużej wilgotności, przez co do Europy docierały ziarna o wyraźnie żółtej barwie. Z upływem lat, czas transportu się skracał, a odbiorcy w Europie skarżyli się na to, że kawa zatraciła swoje walory. Chcąc sprostać wymaganiom klientów, producenci kawy postanowili w porze monsunowej, przed wysłaniem kawy w świat poddać ją procesowi monsunowania wystawiając worki z kawą na działanie powietrza o bardzo dużej wilgotności.

Charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny, a w aromacie da się wyczuć nutę czekolady i tytoniu. Uprawiana w stanie Karnataka na wys. 1.000 – 1.800 m n.p.m. przy bardzo dużej wilgotności powietrza i temperaturze dochodzącej do 35°C. Wyraźnie wyczuwalna słodycz w połączeniu z ciekawym pikantnym posmakiem sprawiają, że od lat jest to jeden z naszych bestsellerów. Doskonale nadaje się jako popołudniowa kawa.

 

 

Gatunek: 100% Arabica

Pochodzenie: Indie, Karnataka

Stopień palenia: Średni

Metoda obróbki: Mokra, monsunowana

Zawartość kofeiny: Wysoka

Smak: Czekolada, orzech, pikantny posmak

Kwasowość: Niska

Sposób parzenia: Ekspres, kawiarka

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie